עולם הנגרות הוא עולם עשיר במושגים, חלקם מוכרים לנו בין אם אנו מבינים אותם ובין אם לא וחלקם זרים לנו לחלוטין. כשאנחנו נפגשים עם נגר או מוכר בחנות פירזול / טמבוריה, הם שוכחים לפעמים שלא כל המושגים מובנים לנו ואנחנו נותרים מבולבלים. כאן אנחנו ננסה להסביר חלק ממושגי היסוד כדי שנכיר את המושגים הבסיסיים וכך נוכל לעקוב ולהבין טוב יותר את ההסברים שאנחנו מקבלים. למעמיקים, ניתן גם הסברים על מקורם של חלק מהמושגים וגם על האופנים השונים שבהם ניתן להשתמש במושג.
רקע
רבים מהמונחים השגורים בעולם הנגרות העברי מקורם מהגרמנית והגיעו לארץ עם עליית היקים שרבים מהם למדו נגרות בגרמניה, אבל גם בגלל שגרמניה הייתה ועודנה אימפריה בייצור ופיתוח כלי נגרות מתקדמים. מושגים אחרים מקורם באנגלית ובערבית. ברוב המקרים המושגים נהגים בדומה למילים המקוריות אך משובשים ולפעמים מקבלים משמעויות חדשות ב"עברית הנגרית", משמעויות שהן לעיתים רחבות יותר ולפעמים צרות יותר מהמשמעות המקורית. לשם נוחות השימוש נתחיל מהמושגים הרלוונטיים להדיות ונתקדם למונחים מתקדמים יותר וספציפיים יותר לעוסקים בנגרות כתחביב או באופן מקצועי. בכל מונח נתחיל מהמשמעות השגורה, ורק לאחר מכן נכתוב על מקורות המושג, משמעותו המילולית וכו'.
מושגים כלליים
קנט- מושג שמשמש לתאר את שפתו הצרה של לוח מעובד כגון משטח עליון של שולחן, מדף או דופן של
ארון. המונח משמש גם לתאור החומר שמודבק על אותה השפה בכדי להסתיר את החומר שממנו מיוצר הלוח כמו במקרה של מדף מחומר מעובד שמצופה בפורמייקה. בעבר הודבקה פורמייקה על הקנטים כמו על שטח הפנים של המדף והיום נהוג להשתמש ברצועות PVC בצבע דומה, שהן גמישות יותר ונוחות יותר לעיבוד.
מקור המילה מגרמנית Kanten ומשמעותה שפה או קצה, והיא איננה מוגבלת לתאור של פאה בנגרות.
צוקל/סוקל- מושג זה משמש לתאור בסיס/במה שעליהם מונחים ארונות כולל ארונות מטבח. בעבר נהגו להניח ארונות על במות אך כיום נהוג ברוב המקרים להניח ארונות על רגליים מתכווננות בכדי שהארונות יעמדו ישר יותר והמנגנונים שבהם (מגירות דלתות ועוד) יתפקדו טוב יותר. לכן כיום משמש המושג לתיאור לוח פלסטיק או עץ שמחפה על הרגליים המתכווננות ויוצר את מראה הבמה.
מקור המילה בגרמנית Sockel ומשמעותה בסיס.
דיבל/מיתד- המושג מתאר בדרך כלל אמצעי עיגון שמאפשר לנו לקבע ארון לקיר. ישנם דיבלים מחומרים שונים, מתכתיים, פלסטיים, עשויים מניילון ומחומרים רבים אחרים כאשר כל אחד מהם מתאים לסוג קיר שונה ובעל קושר נשיאה שונה. בנגרות נהוג גם דיבל עץ שהוא בדרך כלל גליל מעץ (בוק בדרך כלל) שנעוץ דרך שני לוחות עץ שונים ובעזרת דבק מקשר בינהם.
מקור מגרמנית Dübel, באנגלית Dowel.
פאזה/פזה- מושג חמקמק ואנשים שונים משתמשים בו לתאור דברים מעט שונים. באופן כללי מדובר באופן שבו "מטופלות" פינות, לדוגמא חיתוך הפינות של מראות בזוויות, כרסום קצוות של רהיטים ב-45 מעלות, בצורה של מדרגה או בצורה מעוגלת. בנגרות פאזות משמשות לפעמים לשיקוע של גבים ברהיט, ליצור מראה מסוגנן למשטחים עליונים או במסגרת של דלתות מטבח כפריות. פאזות מיוצרות לרוב במכשירים יעודיים הנקראים פרייזר, ראוטר (אוברפרייזר) או טרימר (ראוטר קטן).
במקור בגרמנית FASE. באנגלית CHAMFER
גרונג (חיתוך)- ביום יום הנגרי המונח גרונג מתאר חיתוך של שני חלקים בזווית של 45 מעלות והדבקתם יחד לייצירת 90 מעלות. באופן זה מתקבל חיבור אסטטי ששומר על מראה רציף שלעיתים נראה ללא "תפרים".
במקור בגרמנית Gehrung שמשמעותו מידה או זווית אך גם בסלנג הגרמני יש שימוש במונח לתאר חיבור זה.
קלאפה- המונח מתאר דלת שנפתחת קלפי מעלה או כלפי מטה. ישנם מספר גדול של מנגנונים עבור קלפות, הכוללים בוכנות פשוטות או מנגנוני טריקה שקטה מתוחכמים עם אפשרויות לכיוונון רכות וגובה עצירה.
במקור מגרמנית Klapp שמשמעותו משהו שמתקפל.
קלאפטיש- מתייחס בדרך כלל לפירזול שמאפשר תלייה של דלפק מתקפל מהקיר.
במקור בגרמנית Klapptisch הלחם למילים שולחן ומתקפל.
משרבייה- סבכה מסוגננת בעלת מאפיינים של חזרות גאומטריות שמאפיינת אדריכלות איסלמית. המשרבייה מקבלת עדנה מחודשת בעיצוב הנגרותי המודרני. בעבר גולפו המשרבייות ביד וכיום רובן מיוצרות ב-CNC.
מקור מערבית مشربية הגייה דומה לעברית. במקור התייחס המונח משרבייה לסבכות ששולבו בחלונות שאיפשרו לרוח לחדור אל תוך הבית ולצננו.
חומרים וצורות גמר:
פורניר- שכבה דקה של קילוף עץ. הפורניר מודבק בדרך כלל במכבש על משטחים של חומרים מעובדים כדי להקנות לחומר הזול יותר את המראה של עץ טבעי שהוא בדרך כלל יקר בהרבה וקשה יותר לעיבוד. חסרונו של הפורניר שבהיותו עץ טבעי הוא איננו יכול להוות שכבה חיצונית של רהיט ויש לכסותו במספר שכבות של לכה בכדי לאטום את הרהיט ולהגן עליו.
מקור גרמנית Furnier.
פורמייקה - חומר גמר חיצוני שהוא למעשה נייר ספוג במלמין וכבוש בלחץ גבוהה. הפורמייקה משמשת כחומר מעטפת לרהיטים ומאופיינת בעמידות גבוהה לשחיקה, נוזלים וחום. החולשה שלה נובעת בדרך כלל מהקושי לעשות תיקונים נקודתיים, והנטיה להתקלף כאשר נופל פגם בתהליך ההדבקה.
מקור השם הוא במותג פורמייקה שפיתח את החומר לפני כ-100 שנה בארה"ב. הפורמייקה פותחה כתחליף לחומר אחר בשם מיקה ששמש כמבודד בתעשיית האלקטרוניקה ולכן השם.
לביד- שם כללי ללוחות מעובדים לעבודה בנגרות. מקור עברית.
דיקט (נקרא גם סנדוויץ')- הוא סוג של עץ לבוד שמורכב ממספר שכבות פורניר שמודבקות אחת לשניה. ביומיום יש שמשתמשים במילה דיקט לתאר לוחות שעוביים בין 3.5 ל 6 מ"מ בלבד.
מקור המילה בגרמנית והשימוש המקורי הוא שונה. במקור בגרמנית דיקט (Dickte או dicktenhobelnaschine) הוא מכשיר שמעבד עץ בצורה מקבילה ודואג שיהיה לו עובי שווה. מכשיר זה נקרא בעברית מקצוע עובי, מקצוע עליון או מקצוע דיקט.
סנדוויץ' (נקרא גם דיקט)- הוא סוג של עץ לבוד שמורכב ממספר שכבות פורניר שמודבקות אחת לשניה. ביומיום יש שמשתמשים במילה דיקט לתאר לוחות שעוביים גדול מ 6 מ"מ בלבד.
מכשירים ומכונות
קרייזיק (קרייזיג)- בדרך כלל הכוונה למסור שולחן עם עגלה. העגלה היא חלק נע שמאפשר לנגר לעשות ניסורים ארוכים ומדויקים ביציבות ובבטיחות. ברבות מהנגריות הקרייזיק הוא ליבה של הנגריה וכל העבודות מתחילות ממנו. מקור השם Kreissäge ומשמעותו פשוט מסור עגול- מילה הגרמנית מתייחסת למגוון גדול בהרבה של מסורים ממה שמתכוונים אליהם בארץ.
בנדציק (בנדזיג)/מסור סרט- זהו מסור שמורכב משני גלגלים שעליהם רצה רצועת מתכת גמישה עם שיניים. המסור משמש בעיקר לחיתוכים צורניים.
פלס- זהו מכשיר שתפקידו לתת לנו קו מאוזן או אנכי ביחס לכדור הארץ. המכשיר עובד בעזרת גליל שקוף מלא במים חוץ מטיפת אויר קטנה, והוא חיוני בהתקנתם של ארונות ומטבחים, לוודא שהם ישרים ולהבטיח שהשתייה שלנו לא תישפך משולחן ארוחת הערב וגם את עבודתם התקינה של המגירות והצירים. רבים טועים לחשוב שהמונח פלס בא לתאר האם קו הוא ישר או חלק אם כי אלו מונחים שונים ומשטח מפולס לא חייב להיות ישר או חלק. פלס בדרך כלל נמדד בין שתי נקודות.
שלייף- שם כללי למספר מכשירים שמשייפים או מלטשים עץ ע"י סרט שיוף מתוח ומסתובב בין שני גלגלים.
מקור השם במילה הגרמנית schleifen ומשמעותה המקורית גם לשייף אבל גם להשחיז מתכות.
פרייזר- סוג של כלי כרסום. הפרייזר הוא למעשה שולחן שבמרכזו ציר פעולה שמסתובב במהירויות גבוהות, על הציר מורכבות כרסומות בעלות צורות שונות כאשר צורת הכרסומת קובעת את צורת החיתוך. לכלי מגוון שימושים, מייצור מחברי עץ להדבקה, ייצור תעלות ועד יצירת פיתוחי עץ וכרניזים מסוגננים.
מקור השם בגרמנית Fräse – וזהו שם כללי למשפחה של מכונות בעלות עקרון פעולה דומה.
ראוטר/אוברפרייזר - כלי חשמלי בעל עקרון פעולה דומה לפרייזר שמיועד לעבודה ביד חופשית. הכלי מוחזק מעל הלוח בניגוד לעבודה עם פרייזר שבה הלוח המעובד מונח על שולחן שהכרסומת יוצאת ממנו.
פנדל- מסור עגול בעל יכולת הנעה של המסור עצמו קדימה אחורה. רוב מסורי הפנדל יכולים לנוע גם למעלה ולמטה וחלקם הגדול ניתנים לכיוון גם בזווית. מקור השם במילה הגרמנית למטוטלת Pendel.
גרונג(מסור)- מסור עגול שניתן לכוון בזוויות כיום הרבה מהמסורים שנקראים מסור פנדל הם גם מסורי גרונג, כלומר משלבים גם אפשרויות כיוונון זוויתיות וגם תנועה קדימה-אחורה / למעלה-למטה.
זנג- שקען, מקדח מיוחד שתפקידו לאפשר שיקוע של בורג.
במקור מגרמנית Senken.
ג'יגסו(ג'קסון)/מסור אנכי- סוג מסור שמשמש לעבודות שטח קטנות ולעבודות חובבים. המסור מניע מסורית קצרה ודקה מעלה ומטה ובכך מאפשר ניסור גמיש מבחינה צורנית במכשיר נייד וקומפקטי. חסרונותיו של המסור הם העדר שנובע גם מחופשיותה של המסורית וגם מהקושי לשמור על קו ישר. כמו כן הוא נוטה ליצור פיצוצים בצידו העליון של החומר המנוסר. מקור השם באנגלית JIGSAW, זהו הלחם של המילה SAW (מסור) והמילה JIG שניתן לתרגם אותה לעברית כהתקן, שבלונה, או כל מתקן שהוכן למטרה יחודית ספציפית. השם ג'קסון הוא שיבוש שהשתרש בעברית.
CNC - Computer Numerical Control
זוהי משפחה של מכונות מודרניות שפועלות בתקשורת עם מחשב מפעיל ומאפשרות תנועה של כרסומים שונים ומסורים שונים לאורח 3-5 צירי תנועה שונים. CNC מאפשרים עבודה קלה יותר עם תוכניות ממוחשבות אך על אף ירידת המחירים בשנים האחרונות באיכויות הגבוהות מדובר עדיין במכונות יקרות לרכישה ולתפעול. כמו כן הן מצריכות ידע טכנולוגי שלא נמצא אצל רבים מהנגרים. עולם הנגרות הוא עולם רחב ומגוון הן מבחינת סוג העבודות שהוא נותן להן מענה ובמגוון הפתרונות ודרכי הפעולה לכל אחת מהבעיות שאיתן מתמודדים הנגרים.
ความคิดเห็น